NASZ BLOG

Wigilijny karp w chrupiącej panierce Chick’n’Chips

11 grudnia, 2019 

Monika Urbańska 

Kreatywność jest zawsze w dobrym tonie, dlatego uwielbiamy łączyć tradycję z nowoczesnością i dziś prezentujemy Wam pomysł na wigilijnego karpia w chrupiącej panierce Chick’n’Chips. Czy ktoś powiedział, że świąteczna ryba musi być mdła i nudna?

Grudzień w siedzibie Chick’n’Chips upłynął pod znakiem sesji fotograficznej, przedstawiającej wyniki naszych nowych inspiracji dla Was. Gdy ktoś rzucił pomysł: „A może by tak przyrządzić karpia?”, przyjęliśmy tą ideę z aprobatą i przystąpiliśmy do dzieła! Dolina Karpia rybą słynie, dlatego nie mieliśmy najmniejszego problemu z zakupem dorodnego karpia. Poniżej prezentujemy Wam przepis i wykonanie.

 

Wigilijny karp w chrupiącej panierce Chick’n’Chips

Składniki:

  • Panierka Chick’n’Chips
  • Karp (ok. 250g)
  • 5g marynaty łagodnej Chick’n’Chips
  • szczypta ulubionych ziół
  • kilka plasterków cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Karpia oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy w dzwonki.

KROK 2:

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy marynatą łagodną, po czym panierujemy:

  • przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
  • rybę wrzucamy do wody,
  • wyciągamy z wody i wrzucamy do panierki, następnie obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
  • opanierowaną rybę energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki
  • wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
  • wyciągamy sitko z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
  • ponownie wrzucamy rybę do panierki i obtaczamy w niej,
  • powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z ryby nadmiar panierki.

 

KROK 3:

Dzwonki karpia pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C. Smażymy  przez około 3 minuty. Podajemy posypane szczyptą ziół, z ulubionymi dodatkami, wraz z kawałkami cytryny.

 

Karp wyszedł wyśmienity – nawet osoby, nieprzepadające za tą świąteczną rybą („bo jest bez smaku”, „bo mdła”) z zaskoczeniem kosztowały nasze danie.

 

I Ty możesz zaskoczyć swoją rodzinę, podając na świąteczny stół karpia w chrupiącej panierce Chick’n’Chips!

Życzymy smacznych, zdrowych oraz radosnych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkiego, co tylko najlepsze w Nowym Roku!

 

 

Warto przeczytać

ZESKANUJ NAS >

POLUB NAS NA FACEBOOKU