Składniki:
• 1 hamburger bun
• 1 filet z kurczaka ok. 250 g
• 5 g marynaty łagodnej
• panierka
• ketchup
• 2 łyżeczki majonezu
• sałata lodowa
Sposób przygotowania:
KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA
Oczyszczamy fileta. Następnie fileta kroimy po skosie na kawałki około 35-40 g,
Przygotowane części opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.
Po czym odmierzamy proporcje marynaty: 5g rozpuszczamy w 250ml zimnej wody.
Marynatę rozpuszczamy w oleju, zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.
KROK 2 – PANIEROWANIE
Przystępujemy do panierowania:
- przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
- przed wrzuceniem zamarynowanych stripsów do panierki mieszamy je, w celu równomiernego nasączenia,
- stripsy wrzucamy do panierki i obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
- opanierowane stripsy energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki,
- wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
- wyciągamy sitko z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
- ponownie wrzucamy stripsy do panierki i obtaczamy w niej,
- powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z nich nadmiar panierki.
KROK 3 -SMAŻENIE
Stripsy pojedynczo wrzucamy do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.
Smażymy 3-4 minuty.
KROK 4 – ZŁOŻENIE CHICKENBURGERA
Składamy chickenburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, kładziemy listek sałaty lodowej, a następnie filet z kurczaka.
Polewamy ketchupem i przykrywamy.