Składniki:

• 1 hamburger bun
• 1 filet z kurczaka ok. 250 g
• 5 g marynaty łagodnej
• panierka
• ketchup
• 2 łyżeczki majonezu
• sałata lodowa

Sposób przygotowania:

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA

Oczyszczamy fileta. Następnie fileta kroimy po skosie na kawałki około 35-40 g,

Przygotowane części opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.

Po czym odmierzamy proporcje marynaty: 5g rozpuszczamy w 250ml zimnej wody.

Marynatę rozpuszczamy w oleju, zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Przystępujemy do panierowania:

 

KROK 3 -SMAŻENIE

Stripsy  pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.

Smażymy 3-4 minuty.

 

KROK 4 – ZŁOŻENIE CHICKENBURGERA

Składamy chickenburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, kładziemy listek sałaty lodowej, a następnie filet z kurczaka.

Polewamy ketchupem i przykrywamy.

 

Smacznego!