poznaj nasz potencjał

inspiracje

Bekonburger 

Bekonburger

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Składniki:

• 1 bułka hamburgerowa

• 70 g schabu (1 porcja)
• 25 g boczku
• liść sałaty lodowej
• 2 plasterki czerwonej cebuli
• plasterek pomidora i ogórka
• 2 plasterki żółtego sera
• ketchup
• 5 g marynaty łagodnej

 

Sposób przygotowania:

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Mięso schabowe rozbijamy na kotlety.

Marynatę rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy
marynatę z mięsem schabowy i z plasterkami boczku.
Zamarynowane mięso przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Po tym czasie przystępujemy do panierowania:
• przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
• przed wrzuceniem zamarynowanego mięsa do panierki mieszamy je celu
równomiernego nasączenia,
• mięso wrzucamy do panierki i dokładnie obtaczamy, zwracając uwagę, żeby
kawałki mięsa nie skleiły się ze sobą,
• opanierowane mięso energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z niego
nadmiar panierki, zwracając uwagę, żeby kawałki nie skleiły się ze sobą,
• wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
• wyciągamy sitko z wody, strząsamy w celu pozbycia się jej nadmiaru,
• ponownie wrzucamy mięso do panierki,
• obtaczamy w panierce, mając na uwadze, żeby mięso nie posklejało się ze sobą,
• strząsnąć nadmiar panierki.

 

KROK 3 – SMAŻENIE
Smażymy w minimalnej temperaturze oleju 180 ⁰C przez około 2,5-3
minuty, a boczek przez około 5 minut.

 

KROK 4 – ZŁOŻENIE BEKONBURGERA
Bułkę hamburgerową polewamy ketchupem, kładziemy na nią:
• plasterek sałaty lodowej,
• schab,
• plasterek żółtego sera,
• plasterek pomidora i ogórka,
• 2 plasterki cebuli,
• panierowany boczek,
• plasterek żółtego sera.
Następnie polewamy ketchupem i przykrywamy drugą częścią bułki.

Można wbić patyczka szaszłykowego i w ten sposób podawać.

 

Smacznego!