poznaj nasz potencjał

inspiracje

Chickenburger z serem 

Chickenburger z serem

Czas przygotowania

15 min

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Składniki:

  • 1 bułka hamburgerowa
  • 1 filet z kurczaka ok. 250g
  • 5 g marynaty łagodnej
  • panierka
  • ketchup
  • 2 łyżeczki musztardy
  • plaster żółtego sera
  • sałata lodowa

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA

Oczyszczamy fileta. Następnie fileta kroimy po skosie na kawałki około 35-40 g,

Przygotowane części opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.

Po czym odmierzamy proporcje marynaty: 5g rozpuszczamy w 250ml zimnej wody.

Marynatę rozpuszczamy w oleju, zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Przystępujemy do panierowania:

  • przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
  • przed wrzuceniem zamarynowanych stripsów do panierki mieszamy je, w celu równomiernego nasączenia,
  • stripsy wrzucamy do panierki i obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
  • opanierowane stripsy energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki,
  • wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
  • wyciągamy sitko z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
  • ponownie wrzucamy stripsy do panierki i obtaczamy w niej,
  • powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z nich nadmiar panierki.

 

 

KROK 3 -SMAŻENIE

Stripsy  pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.

Smażymy 3-4 minuty.

 

KROK 4 – ZŁOŻENIE CHICKENBURGERA

Składamy chickenburgera: dolną część bułki smarujemy musztardą, kładziemy listek sałaty lodowej, następnie filet z kurczaka i plasterek żółtego sera.

Polewamy ketchupem i przykrywamy.

 

Smacznego!

 Pat Valaika Jersey