Składniki:

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA

Oczyszczamy fileta. Następnie fileta kroimy po skosie na kawałki około 35-40 g,

Przygotowane części opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.

Po czym odmierzamy proporcje marynaty: 5g rozpuszczamy w 250ml zimnej wody.

Marynatę rozpuszczamy w oleju, zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Przystępujemy do panierowania:

 

 

KROK 3 -SMAŻENIE

Stripsy  pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.

Smażymy 3-4 minuty.

 

KROK 4 – ZŁOŻENIE CHICKENBURGERA

Składamy chickenburgera: dolną część bułki smarujemy musztardą, kładziemy listek sałaty lodowej, następnie filet z kurczaka i plasterek żółtego sera.

Polewamy ketchupem i przykrywamy.

 

Smacznego!

 Pat Valaika Jersey