poznaj nasz potencjał

inspiracje

Dorsz z łódkami i sałatką 

Dorsz z łódkami i sałatką

Czas przygotowania

30 min

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Składniki:

  • 40 g marynaty Paprika Grill
  • 5 g marynaty łagodnej
  • panierka
  • filet z dorsza ok. 250g
  • frytki
  • oliwa z oliwek
  • ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat
  • rzodkiewka
  • papryka żółta i czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ulubionych ziół
  • kilka plasterków cytryny (do smaku)

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE DORSZA

Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy marynatą łagodną i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Zamarynowanego dorsza  panierujemy:

  • przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
  • rybę wrzucamy do wody,
  • wyciągamy z wody i wrzucamy do panierki, następnie obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
  • opanierowaną rybę energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki
  • wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
  • wyciągamy sitko z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
  • ponownie wrzucamy rybę do panierki i obtaczamy w niej,
  • powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z ryby nadmiar panierki,

 

KROK 3 -SMAŻENIE

Opanierowanego dorsza wrzucamy pojedynczo do oleju o temperaturze 180⁰C.

Smażymy przez około 3 minuty.

 

KROK 4 – PRZYGOTOWANIE ŁÓDECZEK ZIEMNIACZANYCH

Umyte ziemniaki kroimy w ósemki, a następnie gotujemy al dente.

Odcedzamy z wody i obficie posypujemy marynatą Paprika Grill.

Tak przygotowane wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony do uzyskania chrupkości.

 

KROK 5 – PRZYGOTOWANIE SAŁATKI

Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na cząstki i wrzucamy do miski.

Ogórka oraz rzodkiewkę kroimy w talarki, pomidorki na ćwiartki, a paprykę w cienkie paski, mieszamy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ulubionych ziół.

 

Smacznego!