poznaj nasz potencjał

inspiracje

Panierowany mintaj z frytkami i sałatką 

Panierowany mintaj z frytkami i sałatką

Czas przygotowania

20 min

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Składniki:

  • filet z mintaja ok. 250g
  • panierka
  • 5 g marynaty łagodnej
  • 100g frytek

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA

Filet z mintaja skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy marynatą łagodną, po czym odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Zamarynowanego mintaja  panierujemy:

  • przesiewamy panierkę przez sitko do miski,
  • rybę wrzucamy do wody,
  • wyciągamy z wody i wrzucamy do panierki, następnie obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
  • opanierowaną rybę energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki
  • wrzucamy do sitka, umieszczonego w misce z zimną wodą,
  • wyciągamy sitko z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
  • ponownie wrzucamy rybę do panierki i obtaczamy w niej,
  • powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z ryby nadmiar panierki,

 

KROK 3 -SMAŻENIE

Mintaja pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.

Smażymy  przez około 3 minuty.

 

Frytki smażymy. Podajemy z ulubioną sałatką.

 

Smacznego!