poznaj nasz potencjał

inspiracje

Twist 

Twist

Czas przygotowania

20 min

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Składniki:

  • Tortilla
  • 1 filet z kurczaka ok. 250 g
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • plasterek pomidora i ogórka
  • ketchup
  • 5 g marynaty łagodnej
  • 250 ml wody
  • panierka

 

 

Sposób przygotowania:

 

KROK 1 – PRZYGOTOWANIE FILETA

Oczyszczamy fileta. Następnie kroimy go  po skosie na kawałki około 35-40 g,

Przygotowane części opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą.

Po czym odmierzamy proporcje marynaty: 5g rozpuszczamy w 250ml zimnej wody.

Mieszamy marynatę z mięsem.

Zamarynowane mięso przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, jednak najlepszy efekt uzyskamy po 8 godzinach.

 

KROK 2 – PANIEROWANIE

Przystępujemy do panierowania:

  • przesiewamy panierkę przez sitko do plastikowego pojemnika,
  • przed wrzuceniem zamarynowanego kurczaka do panierki mieszamy ją, w celu równomiernego nasączenia,
  • kawałki kurczaka wrzucamy do panierki i obtaczamy, zwracając uwagę, by kawałki nie posklejały się ze sobą,
  • opanierowane kawałki energicznie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć nadmiar panierki,
  • wrzucamy do miski z zimną wodą,
  • wyciągamy je z wody, potrząsamy, w celu pozbycia się jej nadmiaru,
  • ponownie wrzucamy kawałki kurczaka do panierki i obtaczamy w niej,
  • powtórnie uderzamy o nadgarstki, by strząsnąć z mięsa nadmiar panierki.

 

 

KROK 3  – SMAŻENIE

Kawałki kurczaka pojedynczo wrzucamy  do oleju, o minimalnej temperaturze 180⁰C.

Smażymy przez około 4 – 5 minut.

 

 

KROK 4  – ZWINIĘCIE TORTILLI

Placek tortilli podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku.

następnie nakładamy na niego: sałatę, kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek pomidora, ogórka oraz czerwonej cebuli.

Polewamy ketchupem i zawijamy tortillę, zaczynając od dołu i boków.

 

Smacznego!